Heliomare heeft op verschillende locaties in Noord-Holland scholen voor speciaal onderwijs. Op onze scholen kunnen kinderen en jongeren met een beperking onderwijs volgen op verschillende niveaus en met ondersteuning op maat. Wij bieden onderwijs aan kinderen/jongeren met een lichamelijke of meervoudige beperking, een verstandelijke beperking, een chronische ziekte, een autismespectrumstoornis, een ontwikkelingsstoornis of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Daarnaast ondersteunen we ook docenten van het regulier primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo-opleidingen bij passend onderwijs.
(Voortgezet) speciaal onderwijs bij Heliomare
Bij Heliomare ontwikkelen leerlingen zich in hun eigen tempo, op hun eigen manier, in een veilige leeromgeving. Bij ons is elke leerling uniek. Onze werkwijze is toegespitst op de wensen, behoeften, mogelijkheden en leerstrategie van het kind of de jongere. Respectvol, stimulerend en uitdagend. Onderwijs, bewegen en sporten, revalidatie en zorg zijn bij ons op elkaar afgestemd. Kinderen/jongeren die ondersteuning nodig hebben bij hun lichamelijke zelfredzaamheid, komen tijdens hun schoolperiode voor therapie en behandeling bij het revalidatieteam van Heliomare.
Via het onderwijs begeleiden wij onze leerlingen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. Zij hebben daarbij zoveel mogelijk zelf de regie. Wij besteden ook aandacht aan vrije tijdbesteding, werken en wonen. Samen met de leerling zoeken we naar een passend vervolg op de schoolperiode. Bijvoorbeeld een beroepsopleiding, toeleiding naar werk, een betaalde baan of dagbesteding. Naar onze scholen (maak de keuze voor aandachtsgebied Onderwijs).
Ondersteuning bij regulier onderwijs
Heliomare verzorgt niet alleen op onze scholen passend onderwijs voor leerlingen. Wij ondersteunen ook docenten van het regulier primair onderwijs en voortgezet onderwijs bij het aanpassen van onderwijs. U kunt bij ons terecht met vrijwel iedere vraag over onderwijs aan leerlingen met een beperking. Bijvoorbeeld: hoe begeleid ik een leerling met autisme of schrijfproblemen, hoe ga ik om met een leerling met een beperking? Maar ook: hoe kunnen wij als onderwijsteam onze oplossingsgerichte gespreksvoering verbeteren?