Menu
Hoe kunnen we u helpen? HELIOMARE BIEDT ONDERSTEUNING OP:
Niemand aan de zijlijn!

Dat is waar wij voor staan. Ook als u een handicap, beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel heeft, wilt u meedoen in de maatschappij. Daarom zetten wij iedere dag onze expertise, kwaliteit en onze mentaliteit in om onze belofte waar te maken. Uiteraard staan uw behoeften en wensen hierbij centraal. Wij werken dus graag samen met u en uw naasten!

We werken voor u aan resultaat

Heliomare begrijpt als dat een keuze voor behandeling, therapie, training, onderwijsvorm of andere ondersteuning gemakkelijker te maken is als u de resultaten daarvan kunt zien. We maken graag aantoonbaar wat onze ondersteuning voor bijdrage levert aan de zelfstandigheid van onze cliënten/patiënten en leerlingen. Dat geeft u een indruk wat u van onze ondersteuning kunt verwachten.

icn_aanmelden Created with Sketch. Ik wil me
aanmelden
icn_verwijzen Created with Sketch. Ik wil iemand
verwijzen
Ik wil het
aanbod bekijken
Ik wil een
vraag stellen

Voortgezet speciaal onderwijs (vso)

 

Elke jongere heeft recht op passend vervolgonderwijs. Heb jij een handicap waardoor je niet naar een gewone (reguliere) school voor voortgezet onderwijs kunt gaan? Dan kun je terecht bij Heliomare College. Jongeren tussen 13 en 20 jaar met een lichamelijke, verstandelijke, sociaal-emotionele of meervoudige beperking kunnen bij ons voortgezet speciaal onderwijs (vso) volgen. Je krijgt onderwijs en ondersteuning op maat. Grotendeels op school, maar ook bij andere onderdelen van Heliomare, zoals Jeugdrevalidatie. Onderwijs, revalidatie, wonen en zorg zijn bij Heliomare op elkaar afgestemd.

Voortgezet speciaal onderwijs bij Heliomare

De wensen en behoeften van u en uw kind staan centraal in ons onderwijs. Samen met u en uw kind bepalen we wat mogelijk en haalbaar is als het gaat om leren en ontwikkelen en welke ondersteuning van ons nodig is. Veelal weten we dan ook op welk niveau uw kind de school kan verlaten. We spreken dan van het ‘uitstroomprofiel’ van uw kind. Dat profiel is de leidraad voor de schoolperiode en voor het vervolg daarop. We benaderen onze leerlingen positief en stimuleren hen te leren en hun talenten te ontwikkelen. Zij weten dat ze, indien nodig, extra tijd, extra of herhaalde instructie krijgen en op eigen tempo kunnen werken.  Een veilig klimaat is daarbij een voorwaarde. Daar zorgen wij voor. Verder beschikken wij op onze scholen over moderne ICT-ondersteuning en andere hulpmiddelen. Daarnaast gebruiken we aangepast leer-, spel- en ontwikkelingsmateriaal.

Persoonlijke verzorging en gespecialiseerde lichamelijke verzorging

Veel van onze leerlingen hebben bij hun persoonlijke verzorging hulp nodig.  De ondersteuning door onze assistenten varieert van hulp bij het eten en drinken, medicijngebruik, toiletbezoek inclusief eventuele zindelijkheidstraining tot aan- en uitkleden bij zwemmen en gymnastiek. Ook bij de gespecialiseerde lichamelijke verzorging speelt de assistent een rol. Daarnaast helpt de assistent leerlingen die hulp nodig hebben bij het gebruik van bijvoorbeeld de computer, lezen en schrijven en bij de creatieve- en/of praktijkvakken

Wanneer kan uw kind speciaal onderwijs bij Heliomare volgen?

Alle scholen voor regulier en speciaal onderwijs werken samen in regionale samenwerkingsverbanden. Binnen zo’n samenwerking spreken de scholen af welke leerlingen ze doorverwijzen naar speciaal onderwijs. Deze leerlingen krijgen een ‘toelaatbaarheidsverklaring’ (TLV) die recht geeft op een plaats in het speciaal onderwijs. Heliomare neemt in Noord-Holland deel aan 9 samenwerkingsverbanden. Wie bij Heliomare speciaal onderwijs (so) wil volgen, heeft een geldig TLV nodig van een samenwerkingsverband. 

 

Uitgelicht

Zo leer ik!

Bijna geen schoolboeken sjouwen, meteen antwoord op je vragen opzoeken, leren in je eigen tempo. Dat is voor de leerlingen van de eerste twee klassen van vmbo en havo van Heliomare College in Wijk aan Zee de nieuwe werkelijkheid. Sinds dit schooljaar krijgen zij namelijk de meeste lesstof in een digitale leeromgeving aangeboden.

Deel dit bericht
Terug naar boven
Ambassadeurs aan het woord
"Met technologie kunnen leerlingen zoveel meer"
Hans Smeele Leraar ICT bij Heliomare Onderwijs

ICT biedt leerlingen bij Heliomare Onderwijs heel veel mogelijkheden

Lees verder