Menu
Hoe kunnen we u helpen? HELIOMARE BIEDT ONDERSTEUNING OP:
Niemand aan de zijlijn!

Dat is waar wij voor staan. Ook als u een handicap, beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel heeft, wilt u meedoen in de maatschappij. Daarom zetten wij iedere dag onze expertise, kwaliteit en onze mentaliteit in om onze belofte waar te maken. Uiteraard staan uw behoeften en wensen hierbij centraal. Wij werken dus graag samen met u en uw naasten!

We werken voor u aan resultaat

Heliomare begrijpt als dat een keuze voor behandeling, therapie, training, onderwijsvorm of andere ondersteuning gemakkelijker te maken is als u de resultaten daarvan kunt zien. We maken graag aantoonbaar wat onze ondersteuning voor bijdrage levert aan de zelfstandigheid van onze cliënten/patiënten en leerlingen. Dat geeft u een indruk wat u van onze ondersteuning kunt verwachten.

icn_aanmelden Created with Sketch. Ik wil me
aanmelden
icn_verwijzen Created with Sketch. Ik wil iemand
verwijzen
Ik wil het
aanbod bekijken
Ik wil een
vraag stellen

Autisme

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis, waarbij bepaalde zenuwprikkels onvoldoende binnenkomen bij de hersenen. Dit verstoort de informatievoorziening. Hierdoor werken de hersenen van mensen met autisme anders. Omdat autisme op meerdere manieren en in gradaties kan voorkomen, spreken we meestal over Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Deze term omvat klassiek autisme, syndroom van Asperger en PDD-NOS (Pervasieve Development Disorder-Not Otherwise Specified). Sommige mensen met autisme hebben een verstandelijke beperking, anderen hebben een normale tot een hoge intelligentie.

Wat zijn de gevolgen van autisme?

Binnen de waaier van autisme of ASS zijn veel verschillende symptomen en gedragskenmerken te onderscheiden. Daarnaast wisselen de verschijnselen per leeftijdscategorie. Wel hebben de verschillende diagnoses een aantal overlappende kenmerken. Hierbij kunt u denken aan:

  • moeite met sociale contacten, spel en verbeelding;
  • problemen met verbale en non-verbale communicatie (zich moeilijk kunnen inleven in de ander, lichaamstaal niet herkennen);
  • repetitief gedrag;
  • moeite met overzicht houden, behoefte aan regelmaat;
  • dikwijls een goed oog voor detail, recht door zee, analytisch;
  • beperkt aantal interesses of activiteiten, of juist specifieke interesses

Mensen met autisme ondervinden hun hele leven beperkingen en moeilijkheden door hun stoornis. Aan de buitenkant is niet goed te zien dat iemand autisme heeft. Daardoor kunnen bij de omgeving onbegrip en averechtse reacties ontstaan. Dit kan verergering van symptomen, klachten en gedragsproblemen veroorzaken. Een deel van de mensen met autisme kan echter met de juiste behandeling een redelijk zelfstandig leven leiden. Anderen hebben hun leven lang veel ondersteuning nodig.

Wat kan Heliomare bij autisme voor u betekenen?

Bij Heliomare kunt u terecht voor zorg op maat voor kinderen en (jong)volwassenen met een autismespectrumstoornis. Dagelijks bieden wij zo'n 400 kinderen en jongeren met autisme ondersteuning bij wonen, dagbesteding, revalidatie, sport, (beroeps)onderwijs en arbeidsintegratie. Onze zorg is gericht op vermindering van de problemen die samenhangen met autisme en het leren omgaan met de beperking in het dagelijks leven. Ook als naasten kunt u bij ons begeleiding krijgen en advies. Ons doel is mensen met autisme zo optimaal mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving

Aanvullende informatie

Meer informatie over autisme vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Heliomare biedt meer

Heliomare biedt ondersteuning op de volgende gebieden:

Deel dit bericht
Terug naar boven