De invloed van antibioticagebruik op de ontlasting bij mensen met een dwarslaesie
Dwarslaesiepatiënten hebben regelmatig last van fecale incontinentie (ook ontlastingsincontinentie genoemd), wat het revalidatieproces kan beïnvloeden. Fecale incontinentie bij patiënten leidt tot een gevoel van ongemak en patiënten zijn daardoor minder mobiel en actief. Patiënten met een dwarslaesie lopen ook een verhoogd risico om een infectie (urineweginfectie, luchtweginfectie etc.) op te lopen tijdens de revalidatie, waarvoor zij antibiotica krijgen voorgeschreven. Bijwerkingen van antibiotica zijn o.a. een verhoogde kans op diarree en/of misselijkheid, wat het revalidatieproces nog meer kan beïnvloeden en vertragen.
In deze wetenschappelijke stage voor de studie geneeskunde werden de volgende hoofddoelen vastgesteld:
-
Onderzoeken wat de gevolgen zijn van een standaard antibioticabehandeling bij patiënten met een dwarslaesie op de fecale incontinentie, in vergelijking met dwarslaesiepatiënten die geen antibiotica gebruiken.
-
Onderzoeken of de dwarslaesiepatiënten tijdens de antibioticabehandeling toenemend misselijk zijn.
Resultaten
Het ontlastingspatroon van 14 patiënten met een dwarslaesie is in een tijdsperiode van drie weken bijgehouden, waarvan 4 patiënten antibiotica kregen voorgeschreven en 10 patiënten geen antibiotica kregen. Uit de resultaten bleek dat er weinig verschillen waren in fecale incontinentie tussen de twee groepen, maar dat de patiënten met antibiotica meer misselijkheid rapporteerden. Echter doordat er slechts een kleine groep van patiënten mét een antibioticakuur kon worden gevolgd (in een periode van 10 weken) kunnen geen harde conclusies worden getrokken uit dit onderzoek.
Toepassing van de resultaten in de praktijk
In de komende periode zal het aantal patiënten met een dwarslaesie die antibiotica krijgt voorgeschreven nog worden uitgebreid, met als doel de resultaten op te schrijven in een wetenschappelijk artikel.
Betrokken instellingen
-
Heliomare
Financiering
Het onderzoek betrof een stage opdracht.
Looptijd
Startdatum: juni 2016
Einddatum: oktober 2016