CARE4STROKE programma
Uit onderzoek blijkt dat meer oefentherapie leidt tot een beter herstel na een beroerte. In het kader van het CARE4STROKE onderzoek is een speciaal programma ontwikkeld waarbij de revalidant meer zelf kan oefenen naast de standaard therapie, door het betrekken van een naaste (bv. partner, broer, zus of kinderen). Om de patiënt en naaste te kunnen begeleiden wordt het programma ondersteund door innovatieve eHealth toepassingen. Met behulp van een pilot studie in Reade is ervaring opgedaan met dit programma en is gebleken dat het veilig en haalbaar is. Met een uitgebreidere studie wordt onderzocht of deze manier van oefenen kan leiden tot een vervroegd ontslag naar huis, tot beter herstel van de patiënt en tot verminderde ervaren belasting voor de naaste. Voor deze uitgebreide studie worden revalidanten geïncludeerd in diverse revalidatiecentra, ziekenhuizen en verpleeghuizen in Amsterdam en omstreken en in Breda en Goes. Daarnaast is het programma in het kader van dit onderzoek uitgezet in Australië, om ook de meerwaarde van een dergelijk programma buiten Nederland te kunnen onderzoeken. Heliomare is één van de centra die deelneemt aan dit onderzoek, dat geleid wordt door Reade.
Het doel van het onderzoek:
-
Het onderzoeken van de haalbaarheid, effectiviteit en kosteneffectiviteit van een door een naaste ondersteund oefenprogramma gecombineerd met eHealth toepassingen ter bevordering van vroeg begeleid ontslag.
Hoe wordt dit onderzocht?
Er wordt een randomized controlled trial uitgevoerd, waarbij in de patiënt wordt ingedeeld in de experimentele groep of in de groep die de gebruikelijke zorg krijgt. De experimentele groep volgt naast de gebruikelijke therapie gedurende 8 weken het CARE4STROKE programma. Bij dit programma oefent de patiënt minimaal 5 keer per week gedurende 30 minuten samen met een naaste verschillende vaardigheden zoals zitten, staan en het maken van transfers en doet oefeningen om de mobiliteit, kracht en balans te verbeteren. De patiënt en zijn/haar naaste krijgen wekelijks begeleiding van een getrainde therapeut die uitleg geeft over hoe de oefeningen uitgevoerd moeten worden.
De controlegroep volgt het gebruikelijke revalidatieprogramma.
Betrokken instellingen
-
Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie
-
VU Medisch Centrum, afdeling revalidatiegeneeskunde
-
OLVG, afdeling revalidatiegeneeskunde
-
Ziekenhuis Amstelland, afdeling revalidatiegeneeskunde
-
Heliomare
-
Revant Revalidatie, locatie Goes
-
Vivium, verpleeghuis Naarderheem
-
Verpleeghuis het Zonnehuis Amstelveen
-
Cordaan, locatie Berkenstede en verpleeghuis Slotervaart
-
Evean
-
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, afdeling fysiotherapie
Financiering
Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW.
Publicaties
Vloothuis J, Mulder M, Nijland RH, Konijnenbelt M, Mulder H, Hertogh CM, van Tulder M, Kwakkel G, van Wegen E. (2015). Caregiver-mediated exercises with e-health support for early supported discharge after stroke (CARE4STROKE): study protocol for a randomized controlled trial. BMC Neurol, 15(1):193.
Mulder, M. & Nijland, R.H. (2016) Stroke Impact Scale. Journal of Physiotherapy, 62(2):117.
Looptijd
Startdatum: oktober 2015
Geplande einddatum: voorjaar 2017