Motoriek (het vermogen om te bewegen) speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van baby’s en kinderen. Grove motoriek is nodig voor het maken van bewegingen met een groot deel van het lichaam, zoals lopen. Fijne motoriek voor kleine bewegingen, zoals het vastpakken van dingen. Bij DCD, ofwel Developmental Coordination Disorder, is de ontwikkeling van die motorische functies verstoord.
Wat zijn de gevolgen van DCD?
Bewegen en de algehele ontwikkeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kinderen leren spelenderwijs zichzelf, de omgeving en anderen kennen. Dat proces verloopt bij kleuters/kinderen met DCD niet soepel en veel langzamer. Handelingen zoals lopen of klimmen, of kleuren en knippen kosten soms al veel moeite. Dat kan later op school problemen geven.
DCD kan zich bij kinderen op verschillende manieren uiten, afhankelijk van de leeftijd. Problemen kunnen apart optreden, maar vaker in combinatie. De volgende verschijnselen kunnen voorkomen:
- vertraging in de motorische ontwikkeling;
- grote bewegingsonrust;
- onhandige motoriek en een lage spierspanning;
- problemen bij de coördinatie van bewegingen en houterig bewegen;
- problemen met de fijne motoriek, bijvoorbeeld met aan- en uitkleden, veters strikken, een bal vangen, schrijven, praten.
- moeite hebben met concentreren, en met het horen, zien en begrijpen van de dingen die zich voordoen.
Een deel van de kinderen met DCD blijkt uiteindelijk over de motorische problemen heen te groeien, maar vaak is behandeling tijdens de basisschoolperiode wel nodig.
Wat kan Heliomare bij DCD voor u betekenen?
Bij het kinderteam van Heliomare kunt u terecht voor onderzoek, advies en begeleiding van kinderen met DCD. Uw kind komt eerst bij de kinderrevalidatiearts waarna onderzoek volgt bij de ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist en psycholoog. Zij vormen een beeld van uw kind. Op basis daarvan maken we een individueel behandelplan. Naast behandeling bieden wij ook ondersteuning in het (regulier) onderwijs aan leerlingen of docententeams.