Mantelzorgmakelaar Priscilla Miedema
Bijna dagelijks krijg ik te horen: ‘Had ik dit maar 10 jaar eerder geweten
Priscilla Miedema, mantelzorgmakelaar
Even voorstellen
Mijn naam is Priscilla Miedema en ik werk als mantelzorgmakelaar. Dit ben ik gaan doen nadat ik in 2015 een ernstig auto-ongeluk kreeg en mijn belastbaarheid daardoor minder werd. Ik heb toen gerevalideerd bij Heliomare. Door mijn eigen ervaringen, ben ik dit werk gaan doen. En dat helpt bij het begrip van wat mijn cliënten doormaken, want ik ben zelf immers ervaringsdeskundige. Helaas is het nog vrij onbekend beroep voor velen. En dit is ontzettend jammer, want ons beroep is ontzettend waardevol. Bijna dagelijks krijg ik te horen: ‘Had ik dit maar 10 jaar eerder geweten’. Het werkgebied waarin ik werk is groot.
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden, vrienden, buren of kennissen. Mantelzorg is vrijwillig, maar geen vrijwilligerszorg. Je bent mantelzorger als je minimaal 3 maanden lang gemiddeld 7 uur voor iemand zorgt die chronisch ziek is, voor ouderen, of voor iemand met psychische klachten zorgt. Vaak doe je meer dan je denkt, zoals boodschappen doen, afspraken beheren, artsen bezoeken, de administratie doen, helpen bij de persoonlijke verzorging, wonden verzorgen etc.
Wat is een mantelzorgmakelaar?
Een mantelzorgmakelaar kijkt onafhankelijk met de mantelzorger mee. Dit betekent zonder (financiële) belangen van een organisatie. Als mantelzorgmakelaar houd ik mij bezig met alle vraagstukken van mantelzorgers op het gebied van zorg, wonen, welzijn, arbeid en financiën. Tot inkomen, wet- en regelgeving en verzekeringen.
Als mantelzorgmakelaar neem ik tijdelijk alle regeltaken van de (overbelaste) mantelzorger over. En help ik de balans tussen zorgtaken, werk en privé (terug) te vinden. De mantelzorgmakelaar luistert, informeert en regelt. De mantelzorger houdt altijd zelf de regie. Ik maak de mantelzorger wegwijs in een wirwar van regels en wetten.
Denk aan:
- hulp bij hulpmiddelen aanvragen;
- het aanvragen en regelen van zorg;
- het bemiddelen tussen cliënt en haar/zijn werkgever over de afstemming werk en zorg;
- het geven van informatie over verzekeringen;
- het zoeken naar een passend zorgaanbod voor de persoon voor wie de mantelzorger zorgt;
- het onderhouden van contact met uitkerende instanties zoals het CAK, de gemeente of SVB;
- het organiseren van (onder meer) persoonlijke hulp op maat, opvang en woningaanpassing;
- informatie over wetten, regels en voorzieningen;
- het opstellen van een bezwaarschrift of klacht;
- het invullen van formulieren;
- het op orde krijgen van de administratie;
- het aanschrijven van fondsen.
Kortom, de mantelzorgmakelaar:
- analyseert de situatie van de mantelzorger en brengt knelpunten in kaart
- biedt informatie over mogelijke oplossingen
- ondersteunt de mantelzorger bij regelwerk rondom de zorg.
Als mantelzorgmakelaars lid zijn van de beroepsvereniging (BMZM) staan zij altijd geregistreerd, het register borgt de kwaliteit van de dienstverlening.
Kosten en vergoedingen:
De kosten voor de inzet van een mantelzorgmakelaar worden veelal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit wordt altijd vooraf besproken. Als mantelzorgmakelaar check ik direct ook of er een vergoeding mogelijk is, en wat de vergoeding eventueel zal zijn.
Vergoeding door werkgevers. Gelukkig zijn werkgevers steeds vaker bereid om onze dienstverlening te betalen, vooral op het moment dat er sprake is van uitval of de mantelzorger dreigt uit te vallen. De werkgever heeft er immers baat bij dat de medewerker de zorg zo goed mogelijk heeft geregeld.
Ook kan een mantelzorgmakelaar bekostigd worden uit het vrij besteedbare budget binnen een PGB (persoonsgebonden budget).
En natuurlijk kunnen wij particulier ingezet worden, waarbij de mantelzorgmakelaar een factuur stuurt voor de gemaakte kosten.
Wanneer kunt u een mantelzorgmakelaar inschakelen?
Wanneer duidelijk is dat iemand langere tijd mantelzorg nodig heeft, kan al in een vroeg stadium met een mantelzorgmakelaar contact gelegd worden. Dan is er voldoende tijd om de situatie in te schatten en alvast aanvragen te doen, bijvoorbeeld voor voorzieningen. Er is vaak een lange wachttijd, bijvoorbeeld voor woningaanpassingen.
Hoe komt u in contact met een mantelzorgmakelaar?
Op de website van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars www.bmzm.nl. Ook kan de zorgverzekering ondersteuning bieden bij het zoeken naar ondersteuning van mantelzorgers.
Meer weten?
Priscilla Miedema, eigenaar Miedema Mantelzorgmakelaar
www.miedemamantelzorgmakelaar.nl
info@miedemamantelzorgmakelaar.nl
T 06 42 09 84 46
Volg mij ook op Facebook en Instagram onder: Miedema Mantelzorgmakelaar