Behandelaar Marlies over groepsbehandeling Hersenz bij afasie
“Problemen in de communicatie zorgen er vaak voor dat mensen met hersenletsel en afasie in het dagelijks leven vastlopen. Het vinden van manieren hoe zij zich kunnen uiten is dan ook een belangrijk behandeldoel".
Marlies van den Boogaard is behandelaar en werkt in groepen met mensen met hersenletsel die daarnaast afasie hebben. “We zien in ons Behandelcentrum Hersenletsel regelmatig cliënten met afasie die veel problemen hebben in de communicatie. Tijdens of na een revalidatieperiode krijgen zij wel logopedie, maar uit mijn ervaring als logopedist weet ik, dat die behandeling vooral gericht is op stoornisniveau en minder op het omgaan met afasie in het dagelijks leven. De behandelingen van Hersenz zijn een mooie aanvulling daarop.”
Marlies: “Iemand met afasie kan de modules van Hersenz doorlopen, waarbij extra aandacht is voor de afasie. In de groep bespreken we met elkaar wat het met cliënten doet dat hun communicatie enorm veranderd is en niet meer hetzelfde wordt. Cliënten kunnen deelnemen aan verschillende modules, zoals ‘Afasie en anderen’, ‘Afasie en veranderende rollen’ en ‘Omgaan met verandering afasie’. Naast bovenstaande modules nemen cliënten deel aan communicatiegroepen waarin zij met anderen compensatiestrategieën voor de communicatie oefenen. In de groep hebben zij de mogelijkheid hun ervaringen, gevoelens en emoties met elkaar te delen. Bij elkaar vinden zij herkenning en cliënten leren van elkaars ervaringen. Dat is de kracht van groepsbehandeling.”
Creatieve werkvormen
Marlies: “Het mooie van de modules van Hersenz vind ik, dat door alle behandelaars handvatten worden aangereikt hoe cliënten in hun dagelijks leven kunnen omgaan het de afasie. Voor mensen met afasie is dat heel belangrijk. De creatief therapeut ondersteunt cliënten om zich op een andere manier te uiten. Hiervoor worden schilder-, drama- of tekenopdrachten gebruikt. Een werkstuk kan meerdere doelen dienen, bijvoorbeeld hoe iemand zich voelt, wat zijn doelen zijn, hoe hij aankijkt tegen de partnerrelatie of hoe hij het ervaart om afasie te hebben. De opdracht geeft de mogelijkheid om met elkaar, de partner en/of het gezin in gesprek te gaan over de gevolgen van het hersenletsel. En dat draagt direct bij aan verbetering van de onderlinge communicatie.”
Hersenz en afasiecentra
De Behandelcentra Hersenletsel van Heliomare werken nauw samen met de regionale afasiecentra (www.afasiecentrum.nl). Bij de behandeling van Hersenz staat het leren omgaan met hersenletsel en afasie in het dagelijks leven centraal.
Het Behandelcentrum Hersenletsel van Heliomare in Wormerveer is samen met Odion, afasiecentrum. Onze Behandelcentra Hersenletsel in Amsterdam en Haarlem werken nauw samen met de afasiecentra aldaar en met het afasiecentrum in Aalsmeer.
Het mooie van de modules van Hersenz vind ik, dat door alle behandelaars handvatten worden aangereikt hoe cliënten in hun dagelijks leven kunnen omgaan het de afasie.
Marlies van den Boogaard, behandelaar Hersenz
Wilt u meer weten over de behandelingen van Hersenz?
Kom dan naar een informatiebijeenkomst of neem contact op met een van onze zorgbemiddelaars of mail naar hersenz@heliomare.nl dan een van hen contact op.