Menu
Hoe kunnen we u helpen? HELIOMARE BIEDT ONDERSTEUNING OP:
Niemand aan de zijlijn!

Dat is waar wij voor staan. Ook als u een handicap, beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel heeft, wilt u meedoen in de maatschappij. Daarom zetten wij iedere dag onze expertise, kwaliteit en onze mentaliteit in om onze belofte waar te maken. Uiteraard staan uw behoeften en wensen hierbij centraal. Wij werken dus graag samen met u en uw naasten!

We werken voor u aan resultaat

Heliomare begrijpt als dat een keuze voor behandeling, therapie, training, onderwijsvorm of andere ondersteuning gemakkelijker te maken is als u de resultaten daarvan kunt zien. We maken graag aantoonbaar wat onze ondersteuning voor bijdrage levert aan de zelfstandigheid van onze cliënten/patiënten en leerlingen. Dat geeft u een indruk wat u van onze ondersteuning kunt verwachten.

icn_aanmelden Created with Sketch. Ik wil me
aanmelden
icn_verwijzen Created with Sketch. Ik wil iemand
verwijzen
Ik wil het
aanbod bekijken
Ik wil een
vraag stellen

Veelgestelde vragen Corona Heliomare

Heliomare is voorbereid op het coronavirus (Covid-19). Wij nemen geen enkel risico wat betreft onze patiënten, cliënten, leerlingen of medewerkers en volgen de adviezen en richtlijnen van de RIVM, de GGD en onze eigen infectiecommissie nauwlettend. Op dit moment zijn er, zover bekend, geen medewerkers, patiënten, cliënten of leerlingen van Heliomare gediagnosticeerd met het coronavirus.

Veel gestelde vragen en antwoorden rondom het coronavirus hebben wij voor u op een rijtje gezet. Wij informeren u graag over wat u zelf kunt doen en de specifieke maatregelen die we in Heliomare treffen. De vragen worden aangevuld zodra nieuwe informatie bekend is. Informatie voor verwijzers vindt u op die betreffende pagina.

 

LAATSTE NIEUWS - update maandag 30 maart 2020, 11:00 uur

Heliomare neemt patiënten met Covid-19 op uit omliggende ziekenhuizen
Heliomare heeft met ingang van maandag 30 maart een verpleegafdeling beschikbaar om patiënten op te nemen die besmet zijn met het coronavirus (Covid-19). Voor meer informatie klik hier.

 *****

 

- OVERIGE VRAGEN & ANTWOORDEN - 

Voor ouders van leerlingen, voor cursisten van REA College

Alle schoollocaties van Heliomare en REA College zijn vanaf maandag 16 maart tot en met 6 april 2020 gesloten voor alle leerlingen en cursisten. Alle ouders/verzorgers/cursisten zijn telefonisch over dit besluit geïnformeerd. De cursisten van REA College volgen een online programma.  

Patiënten, cliënten, sporters en bezoekers

Geen weekendverlof klinische patiënten
Voorlopig wordt geen weekendverlof meer verleend aan patiënten die opgenomen zijn in ons revalidatiecentrum. Dit doen we om om alle patiënten en medewerkers te beschermen voor besmettingsrisico van buitenaf. Omdat dit een grote weerslag heeft op patiënten zal de leefwereld in het revalidatiecentrum voor patiënten zo aangenaam mogelijk gemaakt worden.

Het revalidatiecentrum blijft open voor klinische patiënten. Zij volgen een (aangepast) revalidatieprogramma. Ons opnamebeleid is enigszins gewijzigd, zie pagina voor verwijzers.

Geen poliklinische consulten en behandelingen op onze locaties en bij u thuis
Met ingang van dinsdag 17 maart 2020 zijn alle poliklinische revalidatieconsulten, (thuis)behandelingen, trainingen en sportactiviteiten op de locaties van Heliomare afgezegd. In ieder geval tot 6 april. Als het medisch noodzakelijk om naar een locatie van Heliomare te komen, neemt uw arts daarover contact op. De (behandel)teams overleggen op welke wijze alternatieve behandelingen, trainingen en afspraken op afstand mogelijk zijn. Alle patiënten en cliënten zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van de maatregelen.

Bezoekuren bij patiënten die opgenomen zijn in ons revalidatiecentrum
In het belang van de gezondheid van alle patiënten en onze medewerkers was de bezoekregeling gelimiteerd tot 1 bezoeker per dag per patiënt. Met ingang van woensdag 25 maart wordt daaraan toegevoegd dat dit geldt voor het gehele terrein van Heliomare

Bezoekuren: speciale regels voor patiënten met jonge kinderen
Met ingang van 25 maart gelden de volgende regels voor patiënten met jonge kinderen:

  • Heeft patiënt een kind in de leeftijd tot 2 jaar, dan mag uw kind in Heliomare op bezoek komen met de bezoeker. 

  • Heeft patiënt een kind in de leeftijd tussen 2 en 12 jaar, dan maakt patiënt met zijn/haar revalidatiearts een afspraak over bezoek in Heliomare.

  • Kinderen vanaf 12 jaar kunnen ook hun ouder bezoeken, maar worden dan gerekend tot de ene bezoeker per dag per patiënt.

Het kan dus voorkomen dat per patiënt met een kind jonger dan 12 jaar, een andere afspraak geldt. We vragen hiervoor uw begrip.

Zijn de zwembaden van Heliomare (Relweg in Wijk aan Zee en De Velst in Heemskerk) toegankelijk?Heliomare volgt hierin de richtlijnen van de RIVM en de overheid. Wij hebben besloten de zwembaden in ieder geval tot en met 6 april te sluiten voor externe bezoekers. Alle revalidatiezwemtherapie gaat vooralsnog gewoon door.

Ik maak gebruik van de sportfaciliteiten van Heliomare. Kan ik hier gebruik van blijven maken?
Heliomare volgt hierin de richtlijnen van de RIVM en de overheid. Wij hebben besloten de sportfaciliteiten per direct tot en met 6 april te sluiten voor externe bezoekers. 

Mijn familielid verblijft in Heliomare. Loopt hij/zij risico op blootstelling aan het coronavirus? 
Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. Heliomare volgt hierin de richtlijnen van het RIVM.

Wanneer mag ik niet naar Heliomare komen? 
U mag niet naar Heliomare komen als u griepklachten (>38 graden koorts en luchtwegklachten, bijvoorbeeld hoesten of kortademig.) heeft. Neem in dat geval telefonisch contact op met uw huisarts of uw plaatselijke GGD. 

Gebruik van de rookabri (rokershok) op het terrein van Heliomare
Patiënten en bezoekers die roken maken gebruik van de rookabri op het voorterrein van het gebouw. Voor de rookabri geldt met ingang van woensdag 25 maart een limiet van drie personen per keer. Met klem vragen wij u rekening te houden met de afstand van 1,5 meter tot anderen. Het is op het terrein van Heliomare niet toegestaan om op een andere plek dan de rookabri te roken.

Algemeen

Wat is het coronavirus?
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het
virus kan de ziekte Covid-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Het nieuwe coronavirus heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid. In Nederland werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt met het virus geconstateerd.

Hoe raak ik besmet?
Het virus zit in de luchtwegen en verspreidt zich via druppeltjes door niezen of hoesten. De druppeltjes kunnen ook via de handen op voorwerpen komen, zoals een deurklink, stoel of telefoon. Als iemand anders hetzelfde voorwerp aanraakt, kan hij of zij hierdoor het virus krijgen.

Wie worden er ziek?
Tot de eerste uitbraak in China was het coronavirus dat nu de wereld bezighoudt niet eerder bij mensen vastgesteld. Dat betekent dat ons immuunsysteem nog geen afweer kon ontwikkelen. Daarom kan nagenoeg iedereen er ziek van worden.

Wat zijn de kernmerken van het nieuwe coronavirus?
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts (38 graden en hoger) en luchtwegklachten, bijvoorbeeld hoesten of kortademigheid.

Welke maatregelen neemt Heliomare om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Heliomare neemt geen enkel risico wat betreft de gezondheid van onze patiënten, leerlingen en medewerkers en volgt de adviezen en richtlijnen van de RIVM en GGD. Op basis van deze adviezen worden beslissingen genomen en wordt er alles aan gedaan om besmetting van patiënten, leerlingen en onze medewerkers waar mogelijk te beperken dan wel te voorkomen.

Een aantal maatregelen die reeds genomen zijn, aanvullend op het aanpassen van de bezoekersaantallen in onze kliniek zijn, de beschikbaarheid van alcoholdispensers voor het reinigen van de handen bij binnenkomst en vertrek. Er wordt informatie met betrekking tot handhygiëne uitgereikt en er liggen brieven met de richtlijnen van de RIVM voor bezoekers. Flyers en posters met pictogrammen die de importantie van handhygiëne duidelijk maken hangen op zichtbare plaatsen. Binnen Heliomare worden geen handen meer geschud. Dit is slechts een kleine greep uit de vele maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te beperken dan wel te voorkomen.

Wordt er goed schoonmaakt?
Ja, er zijn extra schoonmaakdiensten ingevoerd op alle locaties van Heliomare. Ook leuningen, deurklinken etc. krijgen extra aandacht.

Wat kan ik zelf doen om verspreiding te beperken?
Was je handen regelmatig met zeep. Handenhygiëne beperkt zich echter niet uitsluitend tot de handen. De onderarmen dienen na intensief lichamelijk contact ook gereinigd/gedesinfecteerd te worden. Om een goede handreiniging/desinfectie te garanderen, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  1. Het dragen van ringen, polshorloges en armbanden is voor al het zorgpersoneel verboden;
  2. Er mogen geen lange mouwen worden gedragen (geldend voor al het zorgpersoneel);
  3. Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
  4. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.

Wat moet ik doen als ik vermoed dat ik besmet ben geraakt met het coronavirus?
Neem telefonisch contact op met je huisarts. Vermijd sociaal contact. De huisarts overlegt met de GGD of verder onderzoek naar het coronavirus nodig is.

Waar vind ik de meest actuele informatie omtrent het coronavirus?
Voor de meest actuele informatie en vragen kun je de website van het RIVM raadplegen via: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Ook kunt u contact opnemen met het landelijke publieksinformatienummer via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur.

De vragen en antwoorden worden van bovenaf aangevuld zodra nieuwe informatie bekend is.

 

Deel dit bericht
Terug naar boven
Deze website maakt gebruik van cookies

Heliomare plaatst cookies om de website goed te laten werken en om de website te verbeteren. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid. Maak uw keuze of u de cookies accepteert.

Heliomare plaatst cookies om de website goed te laten werken en om de website te verbeteren. Meer informatie vindt u in ons cookiebeleid. Maak uw keuze of u de cookies accepteert.