Autisme Centrum Noord Holland is een ouderinitiatief. Drie moeders van een kind met autisme en een ontwikkelingsachterstand, geloofden dat ze, naast het reguliere aanbod in zorg en onderwijs, meer konden bereiken in de ontwikkeling van hun kind. Daarom startten ze, voordat zij elkaar kenden, alle drie een intensief thuisprogramma. Met trainingen, professionele begeleiders aan huis en liefdevolle, maar effectieve methoden. Zij zagen hun kinderen met deze aanpak - tegen alle prognoses in - opbloeien en ontwikkelen.
In de thuisprogramma’s zagen zij heel bijzondere dingen gebeuren. De kinderen begonnen rond hun zevende ineens toch nog te praten, werden zindelijk, kregen interesse in wederzijds contact en spel, en ontwikkelden schoolse vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Gewoon thuis, op hun eigen slaapkamertjes. Tegelijkertijd zagen ze dat hun kinderen in de onderwijs- en zorginstellingen waar ze zaten, meer en meer over- of ondervraagd werden. Met als gevolg dat twee van de kinderen overgingen op ‘overleven’, wat zich thuis uitte in gedragsproblematiek en een stagnatie in ontwikkeling. De ander werd weliswaar liefdevol verzorgd, maar miste de uitdaging op cognitief gebied. In alle gevallen omdat er, ondanks alle expertise, goede wil en zorgen, te weinig (financiële) ruimte is voor individuele afstemming en begeleiding op school en dagbesteding. Bovendien bleken de instellingen de meerwaarde van de methoden die zij in hun thuisprogramma’s gebruikten voor hun kinderen in te zien, maar zijn zij niet in staat dat aan te bieden.
Toen zij elkaar ontmoetten op een bijeenkomst rond een van de methoden die ze in hun thuisprogramma’s toepasten, ontdekten de moeders dat ze tegen dezelfde dingen aanliepen en dezelfde dromen voor hun kinderen hadden: een fijne plek, op het snijvlak tussen onderwijs en zorg, waar hun kinderen tot bloei kunnen komen. Ze voerden veel gesprekken samen, bezochten allerlei soortgelijke initiatieven in heel Nederland, spraken met iedereen die het wilde horen in hun netwerk. Ze ontdekten dat er veel leerbare kinderen zijn waarvoor het huidige onderwijs niet passend is, ook in de regio Noord-Holland. En dat deze kinderen vaak niet eens ‘in beeld’ zijn, bijvoorbeeld omdat ze vanwege hun handicap een vrijstelling van de leerplicht hebben gekregen. Ze besloten over te gaan tot actie. Ze formuleerden uitgangspunten, definieerden doelgroep en product, maakten een plan. Eind 2017 vonden ze Esdege-Reigersdaal bereid het initiatief volledig te faciliteren en vonden ze in Heliomare een betrouwbare onderwijspartner.
De drie initiatiefnemers zijn Heidi Grifhorst, Lenny Kroone en Monique Tesselaar.