Inhoud lesdagen
Lesdagen 1 en 2
Je begint met de theorie. Wat is een dwarslaesie en wat zijn de primaire en secundaire gevolgen van een dwarslaesie?
Welke beperkingen kunnen er zijn en hoe beschrijf je die volgens het ICF model? Wat betekenen beperkingen in termen van activiteiten en participatie, zowel in de thuis situatie als in het maatschappelijk functioneren? In de praktijklessen over mobiliteit leer je hoe je een patiënt kunt faciliteren naar verschillende lig- en zithoudingen.
Je leert op welke wijze je de patiënt kunt stimuleren om zelf weer de regie te nemen over zijn/haar leven en zijn/haar zelfbeeld kunt helpen verstevigen. Het hebben van een dwarslaesie heeft niet alleen invloed op het lichamelijk functioneren, maar ook op het psychisch functioneren. Je leert welke rol jij hebt en hoe je een adequate houding kunt aannemen in het verwerkingsproces.
Lesdagen 3 en 4
Revalideren is voor patiënten een periode van grote inspanning. Voldoende energie is daarom belangrijk, door een inefficiënte ademhaling of ondervoeding kan er een gebrek aan energie ontstaan. Ademhaling en optimale voeding zijn belangrijke thema’s voor deze dagen, naast ADL, zelfverzorging en lopen met diverse hulpmiddelen. Het hebben van een dwarslaesie heeft grote invloed op de patiënt zelf maar ook op zijn/haar omgeving. Je leert vragen of problemen te signaleren en hoe je hierover het gesprek kunt aan gaan met patiënt en of zijn / haar naasten. Ook leer je hoe je hierin als team kunt functioneren.
Mictie- en defecatiestoornissen komen vrijwel altijd voor en zijn vaak een groot probleem voor de patiënt. Je krijgt uitleg over de functie van de blaas, darmen en bekkenbodem in relatie tot (het niveau van) de dwarslaesie. Verschillende behandelmethoden komen aanbod en de toepassing daarvan.
Lesdagen 5 en 6
Pijn als gevolg van de dwarslaesie speelt vaak een centrale rol in de behandeling. Je leert hoe pijn werkt in samenhang met de hersenen, hoe verschillende factoren van invloed kunnen zijn. De impact van een dwarslaesie op het gebied van intimiteit en de seksuele functies leer je herkennen en benoemen in termen van seksuele gezondheid. Wat betekent dit voor de patiënt? Wat is jouw rol als verpleegkundige? Je leert hoe je hier op een professionele manier mee om kunt gaan, met name door een seksualiteitsbewuste bejegening.
Zowel oedeem, als decubitus zijn onlosmakelijk met dwarslaesie verbonden. De verschillende soorten oedeem en behandelvormen komen aan bod. Alle aspecten die een rol spelen bij decubitus, zoals preventie, vroegtijdige signalering, soorten wonden en de behandeling passeren de revue.
In het laatste deel van de cursus wordt de opgedane kennis geïntegreerd door middel van het opstellen van een verpleeg/behandelplan. Het klinisch redeneer proces wordt doorlopen en de case studies worden gepresenteerd.