Als eerste revalidatiecentrum in Nederland kunnen bij Heliomare patiënten die hun eigen gewicht nog niet kunnen dragen tóch oefenen met lopen. Dat wordt in de tweede helft van het jaar mogelijk met de RYSEN™ , een nieuw gewicht ondersteunend systeem, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Motek Medical. De RYSEN™ maakt in een vroeg stadium lopen mogelijk, vooral voor mensen die revalideren na een beroerte, dwarslaesie of die nog niet op krachten zijn na besmetting met COVID-19.
De RYSEN™ bestaat uit een korset dat om het lichaam heen zit en verbonden is met vier gemotoriseerde katrollen die aan het plafond bevestigd zijn. Het unieke van dit systeem is dat het gewicht van de patiënt ondersteund wordt zonder het natuurlijke looppatroon te beïnvloeden. De patiënt kan zelf kiezen een stap opzij te zetten, om z’n as draaien en zelfs traplopen of achteruit lopen. Hierdoor wordt de patiënt niet beperkt in zijn of haar bewegingen en wordt de training direct functioneel. Afhankelijk van de mate waarin men het eigen gewicht kan dragen, ondersteunt de RYSEN™ . Mocht iemand de balans kwijtraken of dreigen te vallen, vangt het systeem diegene op. De patiënt hoeft dus geen angst te hebben om te vallen. De verwachting is dat patiënten door trainen met de RYSEN™ eerder mobiel zijn, door in een vroeg stadium te kunnen starten met intensief en functioneel oefenen. Of dat daadwerkelijk zo is, zal wetenschappelijk onderzoek door Heliomare uitwijzen.
Strategische samenwerking op gebied van onderzoek en innovatie
Onlangs ondertekenden Heliomare en Motek een samenwerkingsovereenkomst, waarmee eveneens de aanschaf van de RYSEN™ door Heliomare werd bekrachtigd. De afdeling Innovatie & Ontwikkeling (R&D) van Heliomare gaat na installatie van de RYSEN™ direct onderzoek doen naar het effect van de RYSEN™ en de toegevoegde waarde voor patiënten. Dat doet Heliomare samen met Motek en de faculteiten bewegingswetenschappen van de VU en RUG. Vanaf het eerste moment zullen patiënten ook functioneel gaan trainen en wordt deze vorm van therapie opgenomen in het revalidatieprogramma. De RYSEN™ is inzetbaar voor vrijwel alle diagnosegroepen met loopproblemen binnen de revalidatie. Naast onderzoek naar het effect van RYSEN™ wordt tevens onderzoek gedaan naar het gebruik van Virtual Reality.
Daarvoor worden aan het plafond projectoren bevestigd, die objecten of een spel op de vloer projecteren. Hiermee kunnen patiënten of kinderen specifieke looppatronen trainen. Deze VR-software kan vervolgens op basis van het onderzoek verder worden ontwikkeld en opgenomen in functionele klinische behandel protocollen.
Met het onderzoek willen we aantonen of eerder starten met oefenen en intensiever oefenen leidt tot eerder effect ten aanzien van mobiliteit
Prof.dr. Coen van Bennekom, revalidatiearts en manager Innovatie & Ontwikkeling Heliomare
Onderzoek binnen de medisch specialistische revalidatie in Nederland
Nederland loopt in de wereld voorop als het gaat om innovatie en wetenschappelijk revalidatie-onderzoek. Er is veel samenwerking tussen onderzoeksgroepen, klinische instituten, zoals revalidatiecentra, en innovatieve revalidatie-technologie bedrijven zoals Motek. De afdeling Innovatie en Ontwikkeling van Heliomare doet (toegepast) wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland alsmede het bedrijfsleven om zo optimaal mogelijke behandelingen te realiseren en implementeren in de klinische revalidatie zorg.